Kashmir Restaurant

In English / Magyarul
  Figyelem! ÚJ!
Törzsvendég kedvezményt vezetünk be.Kérem érdeklődjön a felszolgálónál !


  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  Büfé ebéd 1 390 Ft-tól!
  Letöltés:
PDFétlapunk
Free WiFi Hotspot

Feldobox

Főzőbemutató a Kashmirban


Két Gundel-főzőtanfolyam tapasztalataival felvértezve álltam a Kashmir étterem főzőestje elé. Délután 17 órakor kezdtünk gyülekezni az étteremben, ahol  a szokások ellenére kivételesen a konyhába kalauzolt minket a tulajdonos, Allen Diwan. Az összegyűlt 12 lelkes résztvevő meg is töltötte teljesen a pici konyhát, ahol rajtunk és Allenen kívül még három fekete szemű, mosolygós nepáli szakács tartózkodott. Az rögtön feltűnt, hogy a személyzet védjegye a kellemesen gömbölyödő pocak, ami az amúgy vékony testalkatú fiúk szakmaszeretetéről is árulkodik.:)
Az öttől hétig tartó esten Allen 5 étel alkotási folyamatába avatott be minket könnyed, közvetlen stílusban: szamósza, korianderes paradicsomchutney, rákos-kesudiós rizs, madras chicken curry és egy sűrített tejből készült desszert (India válasza a  creme caramellre) került ki a kezei közül. A bemutató inkább a gyakorlatra fókuszált, Allen elméleti fejtegetésekbe nem bocsátkozott, de empirikus úton mindenki számára így is nyilvánvalóvá vált, hogy az indiai konyha nem létezik gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma és chili nélkül. Kultúrsokk leginkább a fúziós rizshez használt halszósz és osztrigaszósz szimatolása közben érte a publikumot, de a kész rizs isteni aromái feledtették az élményt.
A curry mellé megkóstolhattuk a ház igazi tandoorban sütött naanját is, aminek alkotórészeit sebtiben ugyan felsorolta Allen, de az arányokat már nem volt hajlandó elárulni. Lenyűgöző volt, ahogy az egyik nepáli a naant két kezével a levegőben megformázta, majd a kemence falára tapasztotta, és az eredmény  is különbözött az általam eddig kóstoltaktól: leginkább a vajas leveles tésztára hasonlított.
Minden ételt alkalmunk volt kis adagban megkóstolni: nálam a chutney, a rizs és a curry lett nagy favorit (5-ből 3 nem is rossz arány). A receptek egyébként nem bonyolultak és egy kezdő indiai fűszerkészlettel is elkészíthetők. Szindbádék írták, hogy a chutney masszívan addiktív, ezzel nagyon egyetértek, de a rizs emlékétől sem tudtam még szabadulni.
Bár a főzőest az idők folyamán úgy tűnik egyszerűsödött (korábbi cikkek még történelmi áttekintésről és fűszerismertetésről is beszámolnak) és ajándék cédét sem kaptunk, összességében nagyon kellemes élményekkel és ütős receptekkel távoztunk, így jószívvel ajánlom mindenkinek.

Orient Express