Kashmir Restaurant

In English / Magyarul
  Figyelem! ÚJ!
Törzsvendég kedvezményt vezetünk be.Kérem érdeklődjön a felszolgálónál !


  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  Büfé ebéd 1 390 Ft-tól!
  Letöltés:
PDFétlapunk
Free WiFi Hotspot

Feldobox

Akik gondoltak a vegákra is


Legtöbben azért megyünk étterembe, mert valami különlegességet szeretnénk enni, olyat, amit mi magunknak nem tudnánk otthon úgy elkészíteni és úgy tálalni, ahogy azt egy igazi szakács teszi. Viszont, ha valaki vegetáriánus - hacsak nem kifejezetten vegetáriánus éttermet választ -, nehezen tud úgy elmenni a barátaival, hogy ő is találjon kedvére való különlegességet az étlapon.

A Torkos Csütörtökre vegetáriánus Borsamunkatársunk megpróbált asztalt foglalni, de azt tapasztalta, hogy amelyik konyha nem vész el a gomba-tészta-ránott sajt háromszögben, ott bizony a szabad helyek már beteltek. Csalódottságában fel is tüzelte az oknyomozó újságíró csapatot, hogy térképezze fel az éttermek kínálatát ebből a megközelítésből, és legalább fotókon láthassa, milyen földi javakban lehetett volna része fél áron. Választ kerestünk arra is, hogy egyáltalán, melyek azok az éttermek, ahol figyelnek a vegákra.

Elindultunk tehát egy Torkos Csütörtök last minit túrára. Sajnos első körben kicsit pofára estünk, ugyanis azok az éttermek, amelyeket fel- és megkerestünk, nem voltak hajlandóak ezzel a témával - mármint a vegetáriánus kajákkal -foglalkozni. De nem adtuk fel,  és itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy külön köszönetet mondjunk annak a három étteremnek, akik szerettek és vártak bennünket, sőt meg is etettek.

Na, hogy a lényegre térjünk: beszéltünk egy ötcsillagos étterem szakácsával, jártunk a Ráday utcai Leroy Étteremben, a Kaltenberg Étteremben és egy autentikus indiai étterem, a Kashmir konyhájára is bekéredzkedtünk. Megtudtuk, hogy sok helyen menüt készítenek az alkalomra; mindenki szeretné megmutatni a legjobb oldalát azoknak is, akik csak ezen a napon engedhetik meg maguknak, hogy megkóstoljanak egy drágább fogást.

Kashmir

Utunk következő állomása egy igazi indiai étterem, a Kashmir volt, ahol igazi Tandoori kemencében sütik a Naan lepény kenyeret.  A vendéglős, Allen Diwan,  a főzés után még marasztalt bennünket és igazán jót dumáltunk vele. Megtudtuk, hogy Pakisztán indiaiak által lakott részéről származik, szülei Angliában élnek, ő Budapesten az orvosi egyetemen tanult tíz évvel ezelőtt, aztán egy nap isteni sugallatra úgy döntött, éttermet nyit - ő úgy mondja - a magyaroknak, mert az a küldetése, hogy megismertesse őket az indiai konyhával. Allen is vegetáriánus volt, de ezt nem tudta tartani, mert mindenbe bele kell kóstolnia. A hindu vallás szerint a hús fogyasztása agresszívvá teszi az embert, aki vegetáriánus, az sokkal nyugodtabb, nem idegeskedik annyit. A Kashmir egyébként meghosszabbítja a Torkos Csütörtököt, az ételek árából vasárnap, hétfőn és kedden este 50% -ot elengednek.

A roppant szimpatikus főnök, a szemünk előtt alakítgatta a kompozíciókat, így nem is tudtunk közben beszélgetni, azt mondta, csak a készülő kreációra koncentrál ilyenkor. Utána azért kiszakadt belőle, hogy - szerinte - nem szabad leragadni a hagyományos ételeknél, szokni kell még az ízeket, de jó irányba haladunk. A Torkos Csütörtök akcióban azért vesz részt az étterem, mert ilyenkor aki eljön és megkóstolja ezeket az ételeket, talán máskor is kedvet érez majd hozzájuk. Már a második napon beteltek a helyek, de azóta is folyamatosan csöng a telefon, eddig négy teltháznyi embert mondtak vissza.

 Kofta: krumpliból gyúrt fasírt

Ezt ehetik itt a vegák: előre összeállított menüvel készülnek, amelyben szerepel zöldséges csicseriborsó püré salátával és tamarind szósszal, zöldséges Kofta, ami sajtból, krumpliból gyúrt fasírozott, spenótos rizzsel, kesudióval tálalva. Lesz még Samosa is, vagyis burgonyával és zöldborsóval töltött tészta és csicseriborsó saláta. A desszert joghurtos krémkaramell lesz pisztáciával, mazsolával, kardamonnal és eperszósszal.

Miért nem fontosak a vegetáriánusok?  

Száraz Csaba egy ötcsillagos étteremben szakács. Elmondta, hogy szerinte a fő oka annak, hogy eddig még csak kevés étterem ismerte fel a piaci lehetőséget a vegetáriánusokban az az, hogy ezeket az ételeket nem lehet olyan árban eladni, mint a húsételeket. Míg egy bélszínért 4-5000 forintot is felszámítanak, addig a legdrágább zöldséget vagy gyümölcsöt biztos, hogy nem tudják ennyiért eladni. Még akkor sem, ha a legdrágább olivaolajat, a legdrágább parmezánt, vagy mozzarellát használják. Azoknak, akik megeszik a halat, lehet változatos ételeket készíteni, lazacot, fogast, fehér húsú halakat sokféleképpen el lehet készíteni. A szállodában száz vendégből körülbelül nyolc-tíz vegetáriánus, akiknek nagy része külföldi. Csaba azt is elárulta, hogy tapasztalata szerint a magyarok közül úgy száz vegetáriánusból csak 15 az, aki rendszeresen jár étterembe. Ez két-három alkalom havonta. 
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei Torkos Csütörtökre a fenti éttermekbe már nem kaptok helyet, de ha tetszett a hozzáállásuk és a felhozataluk, jövőre időben stoppoljátok őket. Szeretet a szívbe, veletek vagyunk vegák!

Kosztolányi Éva

borsa.hu