Kashmir Restaurant

In English / Magyarul
  Attention! NEW!
We are providing new discount for our regular clients. Please ask your waiter!


  Subscribe to our newsletter
  Buffet lunch from 1 390 HUF!
  Download:
PDFour menu
Free WiFi Hotspot

Feldobox

Igazi keleti ízek Magyarországon


Indiai főzőshow a Kashmir étteremben

„Nekem fakanalat adott kezembe az Úr Pesten” – vallja magáról Allen Diwan, a Kashmir étterem tulajdonosa és szakácsa. Múlt pénteken látványos főzőbemutatót tekinthettünk meg az éttermében. Sok téves sztereotípia is kiderült közben az indiai konyhaművészetről, és mindezt mi is kipróbálhatjuk – immár otthon is. Persze, csak ha tudjuk utánozni a Michelin csillaggal jutalmazott szakács-géniuszt.

indiai_kellekek.jpg Az indiai konyha mindig is rejtély volt számomra, mert a Magyarországon kipróbált éttermek vegyes érzéseket keltettek bennem. „Indiai” mivoltuk általában kimerült a csípős ízek hangsúlyozásában, valójában keletinek álcázott „magyar konyhát” jelentettek. A legjobb éttermet eddig Portugáliában, Cascaisban találtam, így némi kétkedéssel készültem a bemutatóra: lehet-e autentikus indiai éttermet működtetni Budapesten?

indiai_figyu.jpg Allen Diwan nem sokat teketóriázott, azonnal belefogott a főzésbe, a tisztelt publikum pedig folyamatosan kóstolgathatta az ínyencségeket. Közben elmondta, hogy ő kasmíri, így az északi konyha remekeit és ízeit készíti. Indiában, ebben az óriási kontinensnek tűnő országban, amely megannyi államból és kultúrából áll, több mint egy milliárdan élnek – hogyan is lehetne egyszerűen leírni, milyen az indiai konyha.

Rendben, akkor mi a kasmíri titka, kérdeztük. A fűszerek finom, de intenzív használata, amelyekből ő maga legalább húsz különfélét alkalmazott (köztük kardamomot, chilit, curryt) – szerencsére ezek többsége már kapható hazánkban is.

indiai_bari.jpg Báránnyal kezdte, ezt egy előre elkészített páclével ízesítette. Később négyszemközt elmondta, hogy a magyar báránypörkölt talán a világ egyik legrosszabb étele, gondolom, rossz helyen kóstolta. Miközben sült a hús, megkóstolhattuk az igazi fűszeres-tejes kasmíri teát. Ezután következett a rizs, a séf a basmati fajtát használja, a magyar rizs szerinte – némi túlzással – emberi fogyasztásra alkalmatlan, de főképpen főzhetetlen.

Hamarosan sor került a hal elkészítésére is, ezt nagyon rafináltan kissé édes-savanyúra fűszerezte, főként a nagy mennyiségben alkalmazott lime-mal. Volt még csicseriborsó saláta, ami igen erősre sikeredett. S végül nem hiányozhatott az édesség sem a sorból: ez egy furcsa indiai tésztából készült, kissé túlédesítve, de Diwan robosztus alakja láttán érthető, miért szereti így...

Mindezt nagyon egyszerűen, laikusok számára is érthetően prezentálta, humoros beszólásokkal fűszerezve az előadást. A résztvevők pedig a főzés minden részletébe bekukkanthattak, így az indiai konyha kasmíri változatának számos trükkjét ismerhettük meg.dismay

p.s.

Akinek esetleg a cikk alapján kedve támadt a főzéshez, a recepteket az alábbi oldalon magyarul is megtalálhatja: http://www.allendiwan.com/hu/node/recipes

tiaramagazin.hu