Kashmir Restaurant

In English / Magyarul
  Attention! NEW!
We are providing new discount for our regular clients. Please ask your waiter!


  Subscribe to our newsletter
  Buffet lunch from 1 390 HUF!
  Download:
PDFour menu
Free WiFi Hotspot

Feldobox

Pesti Est - May 2006


Kashmir


V. ker., Arany J. u. 13.

Kashmir India északi csücskében fekszik, az ország leggazdagabb tartománya, birtoklásáért rendszeresen harcban állnak a környező országok. Mi lehet az, amire mindenki ilyen hevesen vágyik? Titokfejtésre mentem a Belvárosba, és maga a csoda volt, amit ott találtam.

A piszkos, zajos utcáról belépve megszűnik a világ, az ajtó melletti faragott kőmedencében vörös rózsaszirmok és apró mécsesek lebegnek, halk zene szól, puhán ölel magába a jellegzetes fűszerillat, olyan, mintha mindig ezt kerestem volna, béke és vidámság, szelíd intimitás. A falakon aranyszínű kézzel festett ornamentika, az impozáns csillárból diszkréten szűrődik csak fény, semmi se erőszakos és hivalkodó, csendben merülök bele a misztikus kelet parfümös világába.

Lassival (joghurt alapú üdítőital) kezdem a kóstolást, a mentás-lime-os és a vaníliás-mangós is egyformán magával ragadó, majd egy másik nagy kedvenccel, az enyhén csípős sárgalencselevessel (mulligtawny) fokozom gyomrom izgalmát. Kanalazgatás közben vendéglátóm arról mesél, hogy a lencsének arrafelé több mint száz fajtáját ismerik, magas tápértéke és fűszerbefogadó-képessége miatt is rendkívül népszerű. Aztán eljön a csipegetés ideje, papadamot (lencselisztből készült ropogós tésztatallér) mártogatok korianderleveles joghurtszószba, majd roston sült csilis házisajtot rágcsálok. Már kellően ráhangolódtam a fő fogásra, következik egy jó csípős marharagu (fokhagymás, hagymás, paradicsomos, gyömbéres) citromos-mentás rizzsel és fűszeres burgonyával töltött lepénykenyérrel (aloo paratha). Sajnos az adaggal megint elszámoltam magam, a pista kulfi (pisztáciás parfé) legnagyobb igyekezettel sem fér belém, legalább lesz apropóm, hogy eljöjjek megint kóstolni egy újabb fűszeres kis mesevilágot, mert Indiából sosem elég...

Mellesleg itt valódi indiai szakácsok főznek, valódi indiai alapanyagokból, valódi indiai zene szól, azoknak a valódi embereknek, akik elhiszik, hogy létezik még valódi, szó szerint vett vendéglátás. És ez nem mese, hanem a valóság.

Kashmir Indiai Étterem
Bp. V., Arany J. u. 13.
Tel.: 354-1806

Előételek: 150-900 Ft; Saláták: 390-1290 Ft; Főételek: 1200-3290 Ft; Rizsfélék: 390-1790 Ft; Kenyerek: 220-790 Ft

Morzsa

http://www.est.hu/cikk.php?cikkid=38731