Kashmir Restaurant

In English / Magyarul
  Attention! NEW!
We are providing new discount for our regular clients. Please ask your waiter!


  Subscribe to our newsletter
  Buffet lunch from 1 390 HUF!
  Download:
PDFour menu
Free WiFi Hotspot

Feldobox

Indiai főzőiskola Kasmír módra


Május 15-én kedden 16 órára voltunk hivatalosak a Kashmir Indinai étterembe, egy remek kis főzőcskére. Az elsők között érkeztünk, de a vendéglátók már sürögtek-forogtak az előkészületek befejezésén. A terem elejére felállított asztalon sorakoztak a kellékek: főzőlap, edények, tányérok és az elengedhetetlen illatos indiai fűszerek. Amikor megérkeztek a vendégek a vendéglátó Alan elkezdte a bemutatót, ami kb másfél órán keresztül tartott, és teljes betekintést nyújtott az indiai konyha rejtelmeibe.
     
     A főzőcske elején egy kis történelmi áttekintést kaptunk az indiai konyha kialakulásáról és eredetéről, amely valaha a hindu valláson alapult, amiben nagyon fontos szerepet játszik a gasztronómia. A hindu vallás szerint azért étkeztek az emberek, mert az egy szertartás része volt ami a testet és a lelket megszabadította a gonosztól és a rossztól. A lényeg az összetevőkben volt és akkor még nem számított, hogy finom-e az étel. Az AYURVÉDA az évezredek viharait túlélve ma is az egyik legnépszerűbb alternatív gyógyászati módszer, az ayus és véda szóból származik, ahol az ayus jelentése élet és egészség, a véda pedig tudást jelent. Ayurvéda modja meg, hogy milyen ételeket, milyen időben és kik fogyaszthatnak (a régi időkben például kifejezetten tiltotta a hagyma és fokhagyma használatát - ami ma egy fontos alapanyaga az indiai konyhának).
    
     A mai indiai konyha a mogul királyoknak köszönhető, akiknek már akkor is az élvezet volt a lényeg az étkezésben. Nagy gondot fordítottak a főzésre, az ételekkel külön kísérleteket végeztek, hogy minél tökéletesebb legyen az ízhatás. Az Ő segítségükkel alakult ki a mogul és a hindu konyha ötvözetéből a mára ismeretessé vált ízletes és harmónikus indiai konyha.
    
     Az indiai konyha lényege a fűszereken van, de nem a mennyiségen, hanem inkább a megfelelő fűszerek egyensúlyán.
    
     A fűszerek rövid ismertetése után Allen Diwen nekilátott az ételek készítésének. Az első egy előétel specialitás volt, mégpedig egy Dél-Indiából származó Csicseriborsó saláta, amibe mindenki az első pillanatban beleszeretett olyan ízletes és különleges. A második étel egy hagyományosnak mondható Csirke curry, míg a harmadik egy különleges ízharmoniát képviselő Kókuszos lazac. Az ételek elkészítése folyamán további fontos információkat osztott meg velünk a fűszerekről, melyeket az előadás alatt körbeadtunk egymás között, így alkalma volt mindenkinek közelről megnézni és megszagolni. A főfogásokhoz természetesen készített egy Kesudiós, mazsolás Basmati Rizst, ahol beengedést nyertünk a rizs készítés rejtelmeibe.
    
     A műsor végén természetesen mindenki kapott egy kis kóstolót a főételekből, amelyek nagyon finomra sikerültek. Meglepetésként Allen mindenkinek adott ajándékba egy indiai zenéket - saját maga által összeállított - tartalmazó CD lemezt.
    
     A főzőiskola személyenként 5000 Ft-ba került, és miután nagyon-nagy sikere volt Allen megígérte nekünk, hogy ezt a jövőben rendszeressé teszi, így elsajátíthatjuk minél több remek indiai étel elkészítését.
    
     Természetesen amint meglesz az új időpont, arról azonnal beszámolunk az olvasóinknak, hogy akit érdekel a továbbiakban testközelből ez az élmény, annak legyen lehetősége eljönni.Eszem-Iszom